Opakowania prozniowe na posciel

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i utrzymuje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na różny typ artykułów spożywczych, zaczynane są różne pakowaczki. I tak artykuły o znacznej wielkości i stałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, artykuły o minimalnych kształtach i kruche (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest ponad jakąś wielką korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem siła i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - wygodne w małych rozmiarach a jak urządzenia wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do stosowania ze względu na energię procesu (danie do komory woreczka z produktem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dostosowuje się je stale w trudnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są zatem dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce kieruje się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe kieruje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z szerokiej klas byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, a to z serii działa na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.